Den Haag expert sinds 1996
Eerlijk en persoonlijk advies

Geprezen voor prijs/kwaliteit
door honderden zakelijke klanten

Snel en goed geregeld
1 contactpersoon, 1 draaiboek, 1 factuur

Uitje is succesvol opgeslagen in je favorieten!

Oorsprong van het stadswapen van Den Haag

Goud met twee leeuwen en een ooievaar. Dat is te korte beschrijving van het Haagse stadswapen. Hoewel de hoofdstad van Zuid-Holland nog niet zo lang zijn stadsrechten heeft, bestaat zijn stadswapen al wel langer. Maar wat is de oorsprong van het stadswapen van Den Haag? Om dat te weten te komen is het belangrijk om eerst een duik in de geschiedenis van Den Haag te nemen.

Stadswapen Den Haag
Stadswapen Den Haag

De geschiedenis van Den Haag

De geschiedenis van Den Haag begint in 1320 als graaf van Holland Floris IV begint aan de bouw van ‘Die Haghe’. Hij koos dit grondgebied omdat het ver weg was van alle andere landeigenaren en de ruimte gaf voor rust. Al snel wordt aanliggend grondgebied ook gebruikt als woongebied voor boeren. In 1370 wordt de grens van die haghe vastgesteld en krijgt de plaats bepaalde voorrechten. Het is lange tijd onduidelijk of Die Haghe nou een dorp of een stad is. meerdere malen probeert Die Haghe stadsrechten te krijgen, elke keer zonder resultaat. Als in 1795 Napoleon nederland veroverd ziet Die Haghe opnieuw een kans, deze keer hebben ze succes. In 1806 riep hie Die Hage tot stad uit, hoewel dit tegen die tijd weinig privileges meer met zich meebracht. in 1816, na de val van napoleon, moest Den Haag een stadswapen aanleveren. Dit was het punt dat de stad voor het eerst een officieel stadswapen had.

De geschiedenis van het schild van Den Haag

Napoleons voorstel voor het stadswapen van Den Haag
Napoleons voorstel voor het stadswapen van Den Haag

Het schild van Den Haag staat pas sinds 1816 vast toen het stadsbestuur een wapen moest aanleveren naar aanleiding van het verkrijgen van stadsrechten. Maar het ontstaan van het schild van Den Haag dateert veel verder terug en kent verschillende versies. De oudste versie dateert terug naar 1541 waarop de ooievaar tussen de bloemen staat met een slang in zijn snavel. Later werd het wapen veranderd en werden de bloemen gras. Napoleon probeerde, nadat hij de stad zijn rechten had gegeven, een wapen met een ooievaar zonder gras en met en drie bijen in te stellen. maar werd verslagen in Rusland voordat hij dit kon doorvoeren. uiteindelijk is in 1816 het officiële schild doorgevoerd met de volgende beschrijving: ‘In goud een stappende ooievaar van natuurlijke kleur, houdende in deszelfs bek een paling van sabel (zwart). Het schild gedekt met een antieke gravenkroon en gehouden door twee omziende leeuwen van goud’.

Betekenis van de ooievaar op het stadswapen

Oudst bekende versie stadswapen Den Haag
Oudst bekende versie stadswapen Den Haag

Niet te missen is de ooievaar op het schild van Den Haag. De vraag is hoe deze op het schild komt, En wat de betekenis is van de ooievaar op het stadswapen. Hoewel het niet zeker is waarom dit dier op het schild van Den Haag staat, zijn er wel vermoedens. Volgens de gemeente van Den Haag is de ooievaar waarschijnlijk bij Den Haag gaan horen in de middeleeuwen. In de middeleeuwen heeft Den Haag waarschijnlijk meegedaan aan de traditie waarin steden hun eigen mascotte hadden. Den Haag zal toen voor de ooievaar zijn gegaan omdat deze geluk zou brengen en zich nestelde in Den Haag. Ooievaars hadden zo’n goede reputatie dat het bestuur van Den Haag zelfs zijn inwoners beloonde als zij een nest bouwden. Tot de 20e eeuw waren ooievaars ook welkom op de vismarkt, ze hadden zelfs een door de gemeente betaalde oppas. Ooievaars staan niet alleen voor geluk maar ook voor loyaliteit omdat ze levenslang bij dezelfde partner blijven en altijd terug zullen keren naar dezelfde plaats. De ooievaar is erg familiegericht. De oudst bekende afbeelding van het Haagse wapen met de ooievaar stamt uit 1541 op de grote luidklok.

De verhalen over de oorsprong van het Haagse stadswapen lopen net zoals velen verhalen uit de geschiedenis veel uiteen. Dit komt doordat de verschillende data niet altijd overeen komen met daadwerkelijke gebeurtenissen in het verleden. Wat is volgens jou de betekenis en het ontstaan van het stadswapen van Den Haag?

Anna-Maria is jouw Den Haag Expert

Anna-Maria is Puur en verliefd op de stad. Altijd op zoek naar nieuwe smaken en ontdekkingen. Sneller en eerder dan de rest. Ze zoekt voor jou de mooiste goudklompjes in de modder. Doel is om jouw Puur* Uitje onvergetelijk te maken. Niet alleen voor nu maar voor de komende jaren. Alles gaat om beleven * genieten * onthouden. Anna Maria blogt over bedrijfsuitjes, events en effectieve teambuilding activiteiten in Amsterdam Rotterdam, Utrecht & Den Haag. Bel of mail Puur* Den Haag en wij sturen je een vrijblijvende offerte om jouw bezoek extra onvergetelijk te maken.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief